Yerba maté je nápoj z usušených listů cesmíny paraguayské, který vyniká svými povzbuzujícími účinky, ale i dalšími benefity pro naše zdraví a výkon. Oblíbili si ho studenti, sportovci, tvůrci všeho druhu či tzv. biohackeři.
Stimulačních látek obsahuje hned několik – kromě kofeinu také matein (specifický právě pro tento nápoj), theobromin a teofylin. Dokáže tak nahradit kávu, má ale pozvolnější nástup i odeznění.
Maté je bohaté bioflavonidy s antioxidačními účinky a chlorogenovou kyselinu (stejně jako zelená káva), která spolu s pestrou škálou saponinů pomáhá spalovat tuk. Nechybí ani vitamíny – především C, B1 a B2.
Dalších účinků je podle studií celá řada: Yerba maté působí protizánětlivě; chrání buňky před působením volných radikálů; zlepšuje soustředění a paměť, osvěžuje mysl a zlepšuje náladu; kromě podpory redukce hmotnosti také snižuje škodlivý cholesterol.
Rituální příprava
Yerba maté se připravuje ve speciální nádobě, která se nazývá kalabasa. Patří k ní i typické brčko – bombilla. Ta umožňuje nápoj průběžně upíjet bez nutnosti použití sítka. Sušené listy se zalévají horkou vodou, která by však neměla přesáhnout 80 °C. Pokud maté připravujete v klasické konvici, nechejte ho před scezením luhovat přibližně 15 minut. Doporučená dávka je asi 2 až 3 lžíce.
- Hodí se vědět: Maté je k dostání i v prášku (podobně jako matcha tea) nebo jako hotový chlazený nápoj.
Kdo by se měl matéčku vyhnout?
Pokud máte vysoký krevní tlak nebo trpíte problémy se spánkem, zkonzultujte vhodnost pití Yerba maté s lékařem. Jestliže jste dlouhodobě velmi unavení, místo stimulantů raději hledejte příčinu ve vašem zdravotním stavu nebo každodenní rutině.