Není čaj jako čaj. Teda vlastně je – ten černý i zelený se totiž sklízí ze stejné rostliny. Liší se jen způsobem zpracování. Zelený čaj přitom prochází minimální oxidací, což z něj dělá vskutku životadárný nápoj.
Povzbuzující látka, které se v kávě říká kofein, se v čaji nazývá tein (nebo thein). Nástup jeho účinků je pozvolnější, než jsme zvyklí u kávy. Při stimulaci vegetativního nervového systému navíc neuvolňuje adrenalin. Pro mnohé tak může být příjemnější a přijatelnější alternativou.
Studie pak spojují pravidelné pití zeleného čaje s dlouhověkostí. Svou zásluhu na tom mají především antioxidanty zvané flavonoidy, kterým se připisuje preventivní účinek proti vzniku rakoviny, kardiovaskulárních chorob a degenerativních onemocnění.
Díky poměrně vysokému obsahu fluoridů se čaj podílí také na prevenci zubního kazu. Zároveň je vyhledávaným pomocníkem při hubnutí. Povzbuzuje k fyzické aktivitě a napomáhá spalování tukových zásob.
- TIP: Pokrevním bratrem zeleného čaje je blahodárný matcha tea, který je k dostání jako zelený prášek s intenzivně čajovou chutí.
Příprava: Zelený čaj se zpravidla nezalévá vroucí vodou, aby se nezničily prospěšné látky. V důsledku velkého množství vyluhovaných tříslovin by navíc mohl zhořknout. Doporučuje se proto teplota okolo 80 °C doba luhování maximálně 5 minut. Vždy se ale řiďte pokyny na obalu konkrétního čaje.