Ajvar je původně srbská pochoutka z pečených paprik, lilku, česneku a trošky chilli. Po druhé světové válce si získal oblibu v celé oblasti bývalé Jugoslávie a dnes už se probojoval i do stálé nabídky českých obchodů.
Vyrobit si ho můžete i doma, ale kvůli pečení paprik, které se následně loupou, je příprava poměrně zdlouhavá a pracná. Suroviny se poté rozemelou v mlýnku a výsledná kaše se několik hodin dusí, aby se z ní vyvařila voda. Ještě horká se lije do sklenic, které je potřeba důkladně uzavřít. Kvalitní ajvar se díky tomu obejde bez konzervačních látek.
Podobně jako jiná sterilovaná zelenina vám tak pomůže se splněním doporučeného množství zeleniny i během zimního období. A jako bonus si skvěle pochutnáte.
Jak ajvar chutná a co s ním v kuchyni?
V závislosti na druhu použitých paprik a množství chilli může mít ajvar tisíc podob a chutí – od nasládlé přes pikantní až po pekelně pálivou.
Naservírovat si ho můžete jako dip k masu, tofu či grilované zelenině, ale i jako pomazánku – třeba na topinky. Skvělou službu vám udělá také v italské kuchyni – zkuste ho jako základ na pizzu nebo místo omáčky do těstovin. Při posezení s přáteli pak nahradí salsu či dip, do které se namáčí oblíbené mexické nachos.