Sezóna dýní je v plném proudu: Vyzkoušejte jednoduché recepty z dýňového pyré
05.10.20 1036x přečteno
Milujete hřejivou chuť dýně a nejraději byste si ji dopřávali od rána do večera? Tak hurá na to! Připravte si základní dýňové pyré, které dodá intenzivní dýňovou chuť a barvu všem sladkým i slaným pokrmům.
Dýňové pyré
Dýni hokkaido rozkrojíme na dvě poloviny a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Po vychladnutí dužinu vydlabeme a rozmixujeme.
Dýňové pyré skladujeme v uzavřené nádobě v lednici, kde vydrží až 5 dní. Jednotlivé porce však také můžete uložit do mrazáku.
A co s ním? Polévky, omáčky nebo dýňové dezerty jsou s předpřipraveným dýňovým pyré otázkou několika málo minut. Stejně jako naše dva oblíbené recepty, které rozhodně doporučujeme vyzkoušet.
Dýňový kuskus
Suroviny (2 porce):
- olivový olej
- dýňové pyré z poloviny dýně
- 2 stroužky česneku
- 1 střední cibule
- 200 g žampionů
- 100 g červené čočky
- 1 kostka bio zeleninového bujónu
- pepř
- 250 g kuskusu
- čerstvý baby špenát
- šťáva z limetky
- klíčky a sezamová semínka na ozdobu
Na olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli a plátky česneku, opepříme. Přidáme nasekané žampiony a necháme je změknout. Vše zalijeme půllitrem vody, přidáme kostku bujonu a červenou čočku a vaříme pod pokličkou 8–10 minut. Poté odstavíme a přisypeme kuskus, který necháme pod pokličkou nabobtnat. Jakmile kuskus změkne, přidáme dýňové pyré, zamícháme listy špenátu a pokapeme limetkovou šťávou. Na talíři ozdobíme klíčky a sezamem, čímž ještě zvýšíme nutriční hodnotu jídla.
Dýňová kaše
Suroviny (1–2 porce):
- 100 g ovesných vloček
- 200 ml horké vody
- 100 g bílého jogurtu, rostlinného jogurtu či tvarohu
- 50 g dýňového pyré
- skořice
- semínka (chia, dýňové, slunečnicové, …)
Vločky zalijeme horkou vodou a necháme 5 minut odstát. Poté přimícháme jogurt a dýňové pyré. Na závěr posypeme skořicí a ozdobíme semínky podle chuti.
Dobrou chuť!