Pikantní exkurze do království chilli omáček a (ne)pálivého kimchi: Seznamte se s HUHUchilli
08.06.23 656x přečteno
Paprikové experimenty to zakladateli značky HUHUchilli Tomáši Hinduliakovi (řečenému HUHUlákovi) pořádně zavařily. Z jeho pokusů zpracovat darovanou, ale extrémně pálivou chilli papričku se vyklubala fenomenální omáčka, kterou by byla škoda nechat si pro sebe. Opakovaný zájem okolí pak odjistil spoušť a žhavý podnikatelský plán už nešlo zastavit.
Cestou necestou od chilli omáček až ke kimchi
V HUHUchilli to umí pořádně „ohulit“, ale dokážou být i něžní. Jejich nabídka proto pokrývá celou škálu pálivosti, ze které si vyberou oceloví ironmani i opatrné citlivky. Namísto snahy o paralyzování chuťových buněk maximální pikantností se totiž HUHUchilli tým soustředí spíš na celkovou vyváženost.
Nejvíce si přitom libují v dráždivých kombinacích typicky českých surovin a netradičních chutí. Vedle klasických chilli omáček si tak můžete vychutnat třeba švestkovou (ověnčenou prestižním oceněním Great Taste Awards 2021), jahodovou nebo mangovou.
Sortiment HUHUchilli se také postupně rozrostl o ajvary, čatní či pyré. Jejich „signature“ produktem se však bez pochyby stalo kimchi, které najdete i v našem chlaďáku. Pálivou i nepálivou verzi této korejské pochoutky prodáváme jako na běžícím páse, a tak není divu, že jí v HUHUchilli vyrobí asi 900 kilo týdně.
Přes kvalitu nejede vlak
Zní to jako klišé, ale kvalita hraje v HUHUchilli prim. Suroviny odebírají od regionálních dodavatelů a následně je ručně zpracovávají v brněnské výrobně, do které mají chemická dochucovadla a konzervanty vstup zakázán. Chilli papričky si dokonce sami pěstují a nejsou žádní troškaři – v roce 2022 jich sklidili téměř tunu. Nejčastěji přitom pracují s odrůdami Bhut Jolokia. Jalapeno, Habanero Chocolate, 7 Pot Yellow a Carolina Reaper.
Přírodě se za její dary odvděčují neplýtváním a snižováním ekologické stopy. Zpracovávají například i méně tradiční lokální ovoce, jako jsou mišpule a kdoule. Odřezky ze zeleniny na výrobu kimchi pak Veřejná zeleň města Brna odváží do parku Špilberk, kde si na nich pochutnávají místní shetlandští poníci a zakrslé kozy.
- TIP: Produkty HUHUchilli nesmí chybět u žádné letní grilovačky!