Červená řepa prospívá zdraví, až na pár výjimek. Proč ji (ne)jíst a jaké recepty rozhodně vyzkoušet?
14.08.24 1121x přečteno
Řepa obsahuje živiny, které prospívají srdci, stabilizují hladinu cukru v krvi a mohou zlepšit sportovní výkon. A pokud se dobře připraví, umí být i překvapivě lahodná. Přečtěte si, jak s řepou naložit v kuchyni a kdo by se jí měl raději vyhnout.
Nízkokalorický nutriční zázrak
Červená řepa má jen 40 kcal na 100 g, a přitom překypuje cennými živinami. Obsahuje důležité minerály (draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo) a také vitamín C nebo kyselinu listovou. Zároveň je nabitá antioxidanty – konkrétně betalaniny, které jí propůjčují výraznou barvu, a flavonoidy, které působí jako prevence srdečně-cévních onemocnění.
Obsažené nitráty navíc rozšiřují cévy, napomáhají prokrvení i okysličení těla a podporují odvod metabolických zplodin. Konzumace červené řepy se proto doporučuje (nejen) sportovcům pro zlepšení fyzického výkonu. Podle studií také optimalizuje vysoký krevní tlak a zlepšuje citlivost na inzulin, takže pomáhá předcházet vzniku diabetu.
- Hodí se vědět: Z červené řepy se získává přírodní barvivo betanin, které je zdravější alternativou potenciálně karcinogenního karmínu. Na obalech potravin ho najdete pod značkou E162 a patří k „éčkům“, kterých se není třeba obávat.
Nemocným ledvinám může řepa přitížit
Pokud trpíte onemocněním ledvin, raději se velkému množství řepy vyhýbejte. Obsažená kyselina šťavelová totiž může zvyšovat riziko tvorby močových a ledvinových kamenů. Podobně nepříznivě působí i přítomné puriny.
Červená řepa navíc mírně snižuje krevní tlak (pokud ho máte už tak dost nízký, nejprve na menší porci vyzkoušejte, jak na vás řepa působí) a může mít lehce projímavé účinky.
- Hodí se vědět: Růžová moč tentokrát není důvodem k panice. Jedná se o přirozený stav, který by měl zhruba do 24 hodin po konzumaci řepy odeznít.
Řepa na sto způsobů
Červenou řepu můžete jíst syrovou, fermentovanou, nebo tepelně upravenou – (za)vařenou či pečenou. A pokud máte odšťavňovač, neváhejte ji vhodit i do něj (skvělá je kombinace s jablky a trochou zázvoru).
- TIP: Stopky a listy z červené řepy můžete využít stejně jako špenát, nebo z nich vyrobit domácí pesto.
Jak uvařit řepu?
Řepu omyjte, vložte do hrnce s vodou a podle velikosti vařte hodinu až dvě. Poté do ní zapíchněte nůž nebo špejli s hrotem a pokud projede jako po másle, je řepa hotová. Následně řepu zchlaďte ponořením do studené vody, a teprve poté oloupejte a krájejte. Kdybyste ji vařili už oloupanou, pustí do vody šťávu i chuť.
- TIP: V supermarketech se porozhlédněte po uvařené vakuované řepě (někdy je k dostání i v biokvalitě), kterou se vyplatí mít v lednici, když zrovna nemáte času nazbyt.
Jak upéct řepu?
Péct řepu můžete buď vcelku – stačí ji omýt, zakápnout olejem, případně přidat trochu soli a bylinek, a jednotlivé bulvy zabalit do alobalu – anebo ji rovnou rozložit do pekáčku. V takovém případě řepu oloupejte a rozkrájejte na větší kusy. Pokapejte ji olejem, přidejte celé stroužky česneku, osolte a okořeňte podle chuti (perfektně se hodí tymián nebo rozmarýn) a pečte na 220 °C asi hodinu.
Pečená nebo vařená řepa je výborná do výživného salátu či pomazánek.
Recept na salát s řepou a kozím sýrem
Na 1 velkou porci budete potřebovat:
- 2 menší pečené nebo vařené řepy
- 2 hrsti rukoly a polníčku
- 50 g kozího sýra
- malou hrst vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 lžičku medu
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- ½ lžičky jemné hořčice
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Listové saláty operte a vložte do mísy.
- Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na středně velké kostky a přidejte k zeleným listům.
- Kozí sýr nadrobte nebo nakrájejte a zasypte jím připravenou zeleninu.
- Připravte si zálivku: Olivový olej smíchejte s citronovou šťávou a poté i s hořčicí a medem. Ochutnejte a pokud je to potřeba, přidejte špetku soli a pepře.
- Salát pokapejte zálivkou, ozdobte nahrubo nasekanými ořechy a podávejte s opečeným pečivem.
- TIP: Místo zálivky můžete použít i kvalitní balzamikový krém.
Recept na jednoduchou pomazánku z červené řepy
Na 3 porce budete potřebovat:
- 1 střední řepu (syrovou či tepelně upravenou dle vašich preferencí)
- 150 g čerstvého sýra typu Lučina
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
Postup:
- Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno nebo ji rozmixujte.
- Přidejte sýr, prolisovaný česnek, sůl a pepř a opatrně promíchejte.
- TIP: Pro větší množství bílkovin můžete přistrouhat i tvrdý sýr, tofu nebo vařené vejce.
Řepa najde využití také v krémových polévkách či omáčkách, vegetariánských karbanátcích, jako přísada do hummusu nebo jako hvězda slaných koláčů. Stejně tak ale zazáří i v dezertech. Na webu našeho oblíbeného SONNENTORu najdete třeba recept na čokoládovou bábovku z červené řepy, která vypadá naprosto famózně.