Amarant neboli laskavec je přirozeně bezlepková pseudoobilovina původem z jižní Ameriky. Má vysoký obsah komplexních bílkovin (podobně jako quinoa), a nejen proto se o něm mluví jako o potravině budoucnosti.
Kromě vyváženého aminokyselinového spektra, které se svou komplexností blíží živočišným bílkovinám, je amarant také zdrojem důležitých minerálů, jako je vápník, železo či hořčík. Mimo to je bohatý na vlákninu i zdravé tuky, a navíc obsahuje skvalen, což je pozoruhodná látka, které se připisuje pozitivní vliv na naši imunitu. Zároveň je účinným antioxidantem a brání nadbytečné syntéze cholesterolu v organismu.
Amarant v kuchyni
Amarant nejčastěji seženete jako drobná semínka, která i po uvaření lehce křupou. Nahraďte jimi část rýže v rizotu nebo z nich vyrobte domácí popcorn. V podobě amarantových vloček jej můžete přimíchat do vaší snídaňové kaše.
Amarantovou mouku pak použijte k zahušťování i do těsta na váš oblíbený moučník. Ale pozor – má výraznou chuť i aroma, a proto se při pečení doporučuje nahradit amarantovou moukou maximálně 10 % běžné mouky.