Kešu ořechy jsou semena plodů ledvinovníku západního, který pochází ze západní Brazílie. Z botanického hlediska se tak vlastně nejedná o ořechy. To ale nic nemění na tom, že patří k nejoblíbenějším suchým plodům. A není se čemu divit.
Kvalitní kešu oříšky vynikají jemnou máslovou chutí, která je v neochucené (natural) variantě příjemně nasládlá. Skvěle ale chutnají i solené nebo jinak kořeněné. V asijské kuchyni jsou pak oblíbenou součástí kari směsí nebo pokrmů typu kung pao.
Kešu ořechy a zdraví
Kešu ořechy jsou zdrojem tzv. zdravých tuků. Konkrétně se jedná o mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň obsahují vitamíny skupiny B, vitamín K i potřebné minerály – zejména hořčík, fosfor, měď a mangan.
- Věděli jste, že… RAW kešu ořechy nejsou k dostání? Tepelná úprava je totiž nezbytně nutná pro zajištění jejich zdravotní nezávadnosti. Osemení navíc obsahuje smolnatý olej, který dráždí pokožku, a tak se před konzumací odstraňuje zahříváním, tedy pražením.