Kopřivu dvoudomou jistě znáte jako obávanou přírodní žahavku. Má však i své světlé stránky. Kopřiva najde uplatnění při onemocnění kloubů nebo při chudokrevnosti. Zároveň je močopudná, odvodňuje a prospívá zdraví močových cest, ledvin a prostaty. Podle některých zdrojů dokonce podporuje tvorbu mateřského mléka.
Kromě minerálů (včetně železa) obsahuje quercetin, což je jeden z nejsilnějších flavonoidů. Často se nachází v ovoci, zelenině a dalších bylinách. Tepelnou úpravou ani zmrazením se neničí. Quercetin působí jako silný antioxidant, takže pomáhá předcházet zánětům, karcinogenním procesům a kardiovaskulárním onemocněním. Dále působí proti trombóze a pomáhá udržovat optimální hladinu cholesterolu.
- TIP: Kopřivy se sbírají především na jaře, kdy je rostlina ještě mladá. Můžete je usušit do čajových směsí nebo si uvařit odvar z čerstvých kopřiv. Z těch je také výborný „špenát“ a nesmí chybět ve velikonoční nádivce.
V obchodech je kopřiva k dostání jako čaj, tinktura či rozemletý prášek. V kosmetice se díky vysokému obsahu kyseliny křemičité a dalších minerálů používá pro zdravou vlasovou pokožku. Účinně pomáhá předcházet jejímu svědění.