DOPRAVA ZDARMA při objednávce nad 1999 Kč!

Intenzivní chuť ořechů v té nejjemnější konzistenci.

Ořechová másla a pasty se vyrábějí rozemletím ořechů či arašídů, které se ale paradoxně řadí mezi luštěniny. Právě arašídové neboli burákové máslo přitom tento boom odstartovalo. Zatímco v Americe je neodmyslitelnou součástí snídaní a svačinek už dlouhá léta, Češi mu propadli teprve nedávno.

Jsou ořechová másla zdravá?

Ořechová másla se pyšní stejnými zdravotními benefity jako ořechy – obsahují zdravé tuky, vlákninu a vybrané minerály či vitamíny. Jsou ale dietní? Ne tak docela. Kvůli vysokému obsahu tuků jsou hodně kalorická a pár lžiček (nebo lžic) umí s celkovým denním příjmem energie pořádně zamávat. Pokud si je tedy dopřáváte v neomezeném množství, protože jsou přece zdravá, a zároveň se divíte, proč nehubnete, možná je zakopaný pes právě tady.

V přiměřeném dávkování ale mohou být vítaným zpestřením zdravého jídelníčku.

Jak ořechové máslo vybrat?

  • Čtěte složení – u neochucených variant chtějte jen 100% ořechy. Nic víc (oleje, sůl, cukr, dochucovadla, konzervanty) kvalitní másla nepotřebují.
  • Najděte si oblíbence – každá značka má trochu jiné know-how, vstupní suroviny i způsob zpracování, a tak se mohou stejné druhy másel od jiných výrobců mírně lišit (například tekutostí nebo chutí). V první fázi proto raději nakupte menší balení a vytipujte si své favority.
  • Následujte vlastní hodnoty – při výběru se také řiďte tím, co je pro vás důležité: dát přednost lokálním výrobcům, spolehnout se na biokvalitu nebo si vybrat máslo v hezké skleničce, kterou následně využijete na bezobalové nákupy dalších potravin.

Ořechová másla v kuchyni

Až pomine prvotní fáze bažení, během které lžící zbagrujete půlku skleničky, můžete ořechová másla přidávat, kam je libo. Ozdobte s nimi ranní ovesnou kaši, palačinku nebo dezert, namažte si je na opečený toust a přidejte oblíbenou marmeládu, nebo je bez obav využijte naslano – třeba jako základ salátového dresinku či ke zjemnění omáčky.

  • TIP: Vyzkoušejte také semínková másla a pasty. Mezi nejznámější a nejchutnější patří tahini pasta ze sezamových semínek.

A jak ořechová másla skladovat? Pokud doma nemáte úplnou výheň, bez obav je nechejte ve spíži. Prospívá jim spíše tmavší prostor, ale v lednici být nemusí (ztuhla by a lehce ztratila na své lahodnosti).

Při prvním otevření vás možná překvapí vrstvička oleje vysrážená na povrchu. Jde o zcela přirozený jev, který není na závadu. Obsah sklenice jen opatrně promíchejte a nenechte se zdržovat od debužírování.

Přihlášení zavřít

Cookies

Používáme soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům a personalizaci reklam od Googlu i dalších společností. Kliknutím na tlačítko Přijmout vše nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.