Intenzivní chuť ořechů v té nejjemnější konzistenci.
Ořechová másla a pasty se vyrábějí rozemletím ořechů či arašídů, které se ale paradoxně řadí mezi luštěniny. Právě arašídové neboli burákové máslo přitom tento boom odstartovalo. Zatímco v Americe je neodmyslitelnou součástí snídaní a svačinek už dlouhá léta, Češi mu propadli teprve nedávno.
Jsou ořechová másla zdravá?
Ořechová másla se pyšní stejnými zdravotními benefity jako ořechy – obsahují zdravé tuky, vlákninu a vybrané minerály či vitamíny. Jsou ale dietní? Ne tak docela. Kvůli vysokému obsahu tuků jsou hodně kalorická a pár lžiček (nebo lžic) umí s celkovým denním příjmem energie pořádně zamávat. Pokud si je tedy dopřáváte v neomezeném množství, protože jsou přece zdravá, a zároveň se divíte, proč nehubnete, možná je zakopaný pes právě tady.
V přiměřeném dávkování ale mohou být vítaným zpestřením zdravého jídelníčku.
Jak ořechové máslo vybrat?
- Čtěte složení – u neochucených variant chtějte jen 100% ořechy. Nic víc (oleje, sůl, cukr, dochucovadla, konzervanty) kvalitní másla nepotřebují.
- Najděte si oblíbence – každá značka má trochu jiné know-how, vstupní suroviny i způsob zpracování, a tak se mohou stejné druhy másel od jiných výrobců mírně lišit (například tekutostí nebo chutí). V první fázi proto raději nakupte menší balení a vytipujte si své favority.
- Následujte vlastní hodnoty – při výběru se také řiďte tím, co je pro vás důležité: dát přednost lokálním výrobcům, spolehnout se na biokvalitu nebo si vybrat máslo v hezké skleničce, kterou následně využijete na bezobalové nákupy dalších potravin.
Ořechová másla v kuchyni
Až pomine prvotní fáze bažení, během které lžící zbagrujete půlku skleničky, můžete ořechová másla přidávat, kam je libo. Ozdobte s nimi ranní ovesnou kaši, palačinku nebo dezert, namažte si je na opečený toust a přidejte oblíbenou marmeládu, nebo je bez obav využijte naslano – třeba jako základ salátového dresinku či ke zjemnění omáčky.
- TIP: Vyzkoušejte také semínková másla a pasty. Mezi nejznámější a nejchutnější patří tahini pasta ze sezamových semínek.
A jak ořechová másla skladovat? Pokud doma nemáte úplnou výheň, bez obav je nechejte ve spíži. Prospívá jim spíše tmavší prostor, ale v lednici být nemusí (ztuhla by a lehce ztratila na své lahodnosti).
Při prvním otevření vás možná překvapí vrstvička oleje vysrážená na povrchu. Jde o zcela přirozený jev, který není na závadu. Obsah sklenice jen opatrně promíchejte a nenechte se zdržovat od debužírování.