Jablečný štrůdl vonící skořicí, houby z lesa za chalupou, zázvorový čaj po zmoknutí v první plískanici a kurkuma, která dodá šmrnc nejen luštěninovým jídlům. S tím správným kořením je podzim ještě kouzelnější.
Skořice podzimnímu koření jednoznačně vévodí. Perfektně ladí k jablíčkům a hruškám, které si na podzim vychutnáváme ve všech podobách. Skořice navíc prohřívá organismus a působí antibakteriálně. V době podzimních viróz si ji proto dopřávejte každý den.
Pořádně zahřát umí i zázvor a kurkuma. Obojí najde uplatnění v pokrmech inspirovaných indickou kuchyní, které jsou pro sychravý podzim jako stvořené. Domácí luštěninový dhal navíc spolehlivě zasytí a dodá potřebnou vlákninu. Jídlem to ale nekončí – závor a kurkuma najdou uplatnění i v pitném režimu. „Vyprošťovací“ zázvorový čaj vám asi nemusíme představovat. Už jste ale vyzkoušeli kurkuma latté neboli zlaté mléko? Doporučujeme!
- Jak na to? Stačí ohřát hrnek (rostlinného) mléka s jednou lžičkou mleté kurkumy, přidat půl lžičky skořice, špetku pepře, jednu lžíci medu a lžičku přepuštěného másla. Tento lahodný nápoj má protizánětlivé, antivirotické a relaxační účinky a podporuje vykašlávání.
Vůně podzimu by se neobešla ani bez hub. Pokud se vám letos nepodařilo žádné najít, sušené houby nebo houbové koření vám podají pomocnou ruku.
- TIP: Koření vybírejte nejlépe v BIO kvalitě. Je to investice, která se na chuti a vůni mnohonásobně vrátí.