Rooibos je tradiční africký nápoj, který se připravuje z lístků keře s názvem čajovec kapský. Sesbírané lístky procházejí přirozeným procesem fermentace, díky němuž má tento „čaj“ typickou červenohnědou barvu a lehce nasládlou chuť.
Rooibos a zdraví
Rooibos je bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit naše buňky. Jejich skladba se však mírně liší od antioxidantů obsažených v oblíbeném zeleném čaji. Oba tyto nápoje se tak navzájem skvěle doplňují.
V rooibosu pak najdeme i některé minerály včetně železa. Na rozdíl od pravých čajů ale neobsahuje kofein ani jiné povzbuzující látky. Je proto vhodný pro děti a těhotné ženy. Zároveň se osvědčil při bolestech hlavy a pro zmírnění následků stresu.
Jak si rooibos vychutnat?
V Africe se rooibos běžně pije s mlékem a cukrem. Často ho navíc seženete v kombinaci s dalšími aromatickými přísadami – třeba s vanilkou, která perfektně doplňuje jeho nasládlou chuť.
Díky absenci kofeinu si rooibos můžete dopřát kdykoliv během dne, nebo jako teplý nápoj na dobrou noc.