Při objednávce nad 1999 Kč je doprava zdarma!

Fermentace neboli kvašení je proces zpracování potravin, na kterém se podílejí mikroorganismy a jejich enzymy. V potravinářství se nejčastěji využívá mléčné kvašení a kvašení alkoholu či octu. Procesem fermentace se potraviny zároveň konzervují a v mnohých ohledech se pro naše tělo stávají přínosnějšími.

Proč si dopřávat fermentované potraviny?

  1. Během fermentace dochází k přeměně složitějších nutričních látek na látky jednodušší. Díky tomu jsou fermentované potraviny snáze stravitelné a obsahují více enzymů a vitamínů (zejména B a C). Naopak se z nich vytrácejí antinutriční látky, které se v rostlinných potravinách přirozeně vyskytují.
  2. Příjemně kyselkavou chuť fermentovaných potravin si snadno zamilujete. Působením kvasinek navíc vzniká oxid uhličitý, který zajišťuje oblíbenou perlivost nápojů i nadýchanost kváskového pečiva. Fermentované sójové produkty (například tradiční sójová omáčka nebo miso) pak chutěmi doslova překypují, a to včetně „návykové“ páté chuti umami.
  3. Na laktobacilech z fermentovaných potravin si pošmákne i náš mikrobiom, jehož zdraví úzce souvisí s bezproblémovým trávením i obranyschopností. Čím je totiž mikrobiom silnější a pestřejší, tím širší škálu patogenních organismů dokáže zpacifikovat.

Fermentované potraviny v jídelníčku

Zařadit do jídelníčku kvašené potraviny není žádná věda. Stačí si občas vzpomenout na naše tradiční kysané zelí nebo se rozparádit s pikantním korejským kimchi. Tím ale možnosti zdaleka nekončí. Procesem fermentace prochází také už zmiňované kváskové pečivo i kysané mléčné výrobky, jako je jogurt či kefír, a jejich rostlinné alternativy. Nafermentovat pak můžete třeba i ovesné vločky – stačí je večer zalít vodou a nechat odpočívat při pokojové teplotě. Ráno pak kaši jen mírně ohřejete.

  • TIP: Ze stálic v našem sortimentu doporučujeme Vítovo kysané zelí, kimchi od Huhu chilli a zakysané kokosové výrobky od Wild&Coco. Mezi kombuchami pak vede ta nepasterizovaná od firmy Projekt kombucha. A pokud se chcete vrhnout do vlastních experimentů, najdete u nás i kombuchovou násadu či sušený kvásek (žitný, pohankový i rýžový).
Hledání
Přihlášení zavřít

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.