Tsampa je pražený a mletý BIO ječmen té nejvyšší kvality, který se ručně zpracovává podle prastaré himálajské receptury. Tibeťané z ní dodnes čerpají potřebné živiny a energii.
V čem tkví její kouzlo? Kromě kvalitních sacharidů obsahuje také proteiny, vlákninu, vitamíny a minerály stejně jako betaglukan, který posiluje imunitní systém. Oproti jiným obilovinám se navíc v tsampě nachází méně lepku a má velmi nízký glykemický index. Cukry tak do krve uvolňuje mnohem pomaleji než třeba pšenice.
- TIP: Vyzkoušejte tsampu od společnosti MOST ProTibet, která díky výtěžkům z prodeje intenzivně podporuje tibetské komunity. Jejich produkty jsou k dostání i v naší prodejně.
Tsampa v kuchyni
Tsampa je nejen výživná, ale i snadno stravitelná a bleskurychle připravená. Díky pražení už ji není nutné zdlouhavě vařit ani jinak tepelně upravovat.
A protože má tsampa konzistenci připomínající mouku, je její využití velmi univerzální. Neutrální chuť s mírným oříškovým nádechem zazáří v celé škále pokrmů. Vyzkoušejte sladkou či slanou tsampovou kaši nebo třeba kuličky z tsampy, sušeného ovoce, ořechů, kakaa a medu. Hodí se i do sušenek nebo k zahuštění polévky.