Tulsi (nebo také bazalka posvátná či bazalka indická) je aromatickou rostlinkou hojně pěstovanou v jihovýchodní Asii. Své využití nachází nejen v gastronomii, ale i v medicíně – především ájurvéda na ni nedá dopustit.
Tulsi a zdraví
Tulsi obsahuje řadu cenných fytochemických látek, antioxidantů a esenciálních olejů. Moderní medicína uznává především její pozitivní účinky na nervový systém – uklidňuje, zmírňuje depresivní stavy a pomáhá překonávat projevy stresu (řadí se mezi adaptogeny). Mimo to ulevuje při nachlazení a usnadňuje vykašlávání.
Ájurvéda pak Tulsi používá jako takřka univerzální lék a elixír života. Doporučuje se pro posílení imunity i celkovou vitalitu, ale i při potížích se zažívacím traktem nebo vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Dlouhodobě povzbuzuje a snižuje pocit vyčerpání i přesto, že neobsahuje žádný kofein.
Hinduisté navíc věří, že mají listy Tulsi očistnou duchovní sílu, a tak ji v domácnostech často nejen pěstují, ale i uctívají.
V thajské kuchyni pak nachází uplatnění také jako koření. Sušené listy Tulsi se navíc používají i k odpuzování hmyzu.
Jak Tulsi užívat?
Tulsi se nejčastěji užívá ve formě bylinného čaje nebo drceného prášku, případně tinktur či kapslí. Nežádoucí účinky doposud nebyly zjištěny, zdravé osoby se proto mohou bez obav řídit pokyny na obalu.