Máte celiakii, nebo prostě jen nefandíte klasické bílé mouce? Nezoufejte – ani vám není velikonoční pečení zapovězeno. Upečte si s námi bezlepkového beránka a celozrnný mazanec.
S pečením bez lepku vám pomůže škrob
„Alternativní“ či zdravější pečení nemívá zrovna nejlepší pověst. K obavám ale není žádný důvod. Chce to jen trochu cviku a správný poměr kvalitních surovin.
U bezlepkového pečení je základem úspěchu správná kombinace bezlepkových mouk. Optimálně namíchanou směs si můžete rovnou koupit, nebo si doma připravit vlastní. Mezi nejoblíbenější bezlepkové mouky na pečení přitom patří rýžová a pohanková mouka, které se dohromady skvěle doplňují. A aby vás v těstě nezklamaly, přidejte k nim trochu tapiokového či jiného škrobu (kupované směsi už ho většinou obsahují), který zajistí vláčnost a vyváží absenci lepku.
Velikonoční bezlepkový beránek
Při pečení velikonočního beránka můžete vycházet z vašeho oblíbeného receptu na bábovku. Stačí jen vyměnit formu za tu beránkovou.
My jsme se však letos inspirovali receptem na bezlepkového beránka z webu culinabitanica.cz:
Suroviny:
- 220 g směsi bezlepkových mouk
- 4 vejce z volného chovu
- 90 g třtinového cukru
- 110 ml rostlinného oleje
- špetka mleté vanilky
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 1 sáček prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
Postup:
1. V míse utřete žloutky s cukrem, přidejte sůl a vanilku.
2. Za stálého míchání přidávejte olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
3. Z bílků vyšlehejte sníh a spolu s citronovou kůrou ho vpracujte do těsta.
4. Těsto vložte do vymazané a vysypané formy na beránka a pečte v předehřáté troubě asi 40–50 min na 175 °C.
Kromě beránka se však Velikonoce neobejdou ani bez mazance. Tak pojďme na něj!
Celozrnný mazanec
Pokud s lepkem nemáte sebemenší problém, ale chtěli byste si velikonoční hodování trochu ozdravit, vsaďte při přípravě mazance na celozrnnou mouku a uberte trochu cukru. Vyzkoušet můžete třeba recept od výživové poradkyně Andrey Mokrejšové.
Suroviny na 2 menší mazance:
- 400 g celozrnné ječné mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 50 g třtinového cukru
- 50 g čekankového sirupu
- 200–220 ml vlažného mléka (může být i rostlinné)
- špetka soli
- 1 lžička citronové kůry
- 80 g másla, ghí nebo řepkového oleje
- 1 vejce
+ 1 vejce na potření, plátky mandlí na posypání
Postup:
1. Do mističky nalijte část vlažného mléka, rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a lžíci mouky. Nechejte na teplém místě vzejít (trvá to asi 10 minut).
2. Do mísy přesypte zbylé množství mouky a cukru, přidejte sůl i citronovou kůru a promíchejte.
3. K suché směsi přidejte všechny ostatní ingredience – máslo, zbytek mléka, vejce, čekankový sirup a vzešlý kvásek. Těsto důkladně prohněťte ručně nebo ho svěřte kuchyňskému robotu.
4. Uhnětené těsto přemístěte na lehce pomoučený vál a opatrně ho propracujte rukama tak, aby vznikl velký bochánek. Ten přemístěte do moukou vysypané mísy, těsto moukou poprašte i shora a překryjte mísu utěrkou. Odložte ji do teplého místa, aby těsto vykynulo (trvá to zhruba 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem).
5. Po vykynutí těsto rozdělte na 2 části a vytvarujte mazance. Přemístěte je na plech s pečícím papírem a nechejte ještě 20 minut kynout.
6. V misce si rozšlehejte vejce, mazance důkladně potřete, posypejte mandlemi a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C zhruba 30–35 minut nebo dokud nezezlátnou.
Dobrou chuť!