Zdravě a s chutí: Recept na bezlepkovou bábovku s jablky, mandlovou moukou a skořicí
26.04.23 3031x přečteno
Jestli něco opravdu milujeme, tak je to zdravé pečení jen z několika ingrediencí, které je navíc téměř bez práce. Vyzkoušejte voňavou jablečnou bábovku, která vám osladí život i bez přidaného cukru.
Na jednu malou bábovku budete potřebovat*:
- 70 g mandlové mouky
- 30 g rýžové mouky
- 20 g mandlového proteinu (možno vynechat/navýšit množství mouky)
- 1 velké jablko
- ½ zralého banánu
- 1 velké vejce od slepic z volného chovu
- 100 ml rostlinného mléka
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
- špetka sušené vanilky
- přepuštěné máslo a libovolná bezlepková mouka na přípravu formy
* pokud máte běžnou, tedy větší bábovkovou formu, použijte dvojnásobné množství surovin
Postup:
- Formu důkladně vymažte přepuštěným máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.
- V jedné misce smíchejte mouky, mandlový protein, skořici, vanilku a kypřicí prášek.
- Do druhé mísy nahrubo nastrouhejte jablko (klidně i se slupkou) a přidejte rozmačkaný banán, vejce i rostlinné mléko. Promíchejte.
- Suchou a mokrou směs smíchejte v hutnější těsto (pokud by bylo husté až příliš, přidejte trochu tekutiny) a navrstvěte ho do připravené formy.
- Pečte 50–60 minut (výsledek pro jistotu zkontrolujte špejlí) a krájejte až po vychladnutí.
Banán a jablko bábovku přirozeně osladí, ale pokud si potrpíte na sladší moučníky, přidejte sladidlo dle vašich preferencí – doporučujeme například kokosový cukr nebo erythritol.
Dobrou chuť!