Čekankový sirup je nízkokalorické sladidlo s vysokým obsahem vlákniny. Vyrábí se z kořene čekanky, který se často využívá také jako náhrada kávy. Čekankový sirup neobsahuje lepek, laktózu ani umělé konzervanty. Oproti cukru se navíc pyšní polovičním množstvím kalorií.
Sladkou chuť mu dodává právě inulin, což je rozpustná vláknina. Díky ní má čekankový sirup i velmi nízký glykemický index (menší než 5). Je proto vhodný pro lidi s diabetem 1. a 2. typu. Zároveň je praktickým pomocníkem při redukci hmotnosti. Díky minimu jednoduchých cukrů navíc neškodí zubní sklovině.
Nakrmte střevní breberky
Vysoký obsah vlákniny pak uvítají i střevní bakterie. Zdraví střevního mikrobiomu přitom nesouvisí jen s trávením, ale i s celkovou obranyschopností. Čekanka navíc působí protizánětlivě a prospívá ledvinám.
- Hodí se vědět: Velké množství čekankového sirupu může citlivějším jedincům způsobit nadýmání. Doporučená denní dávka je maximálně 20 gramů.
A kam s ním? Čekankový sirup využijte jako kterékoliv jiné sladidlo. Osladí nápoje, kaše, jogurty i moučníky. Dochutí omáčky i dresinky a poslouží jako poleva na palačinky. Jeho sladivost je srovnatelná s medem.