Chia (čteme čia) semínka jsou semena šalvěje hispánské. Pocházejí ze Střední Ameriky, kde si je oblíbili zejména běžci, protože podporují celkovou výkonnost a vitalitu. Častěji jsou k dostání v tmavé barvě, v dobře zásobených prodejnách a e-shopech ale narazíte i na bílou variantu.
Chia semínka jsou bohatá na všechny důležité živiny. Mají nejvíce prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin ze všech rostlinných zdrojů. Zároveň jsou plná antioxidantů, vápníku i dalších minerálů a vitaminů. Vynikají také vysokým obsahem vlákniny a bílkovin, ale nechybí jim ani sacharidy a tuky.
Chia semínka v kuchyni
Chia semínka dokážou absorbovat velké množství vody – po namočení nabobtnají a svůj objem zvětší až 12krát. Jednou z nejznámějších kuchyňských úprav je proto takzvaný chia puding, tedy gel, který vznikne po smíchání chia semínek s tekutinou (například s rostlinným mlékem).
Kromě toho se přidávají do pečiva, smoothie, ovesných kaší nebo jogurtu. Na rozdíl od jiných semínek (především lněného) je nemusíte mlít, abyste z nich získali cenné živiny. Stačí je nechat chvilku odležet v pokrmu či nápoji, aby nasákla vodu. Samy o sobě jsou bez chuti, takže vás v jídle nebudou nijak rušit.