Chlorella je sladkovodní řasa, která, přestože je jednobuněčná, doslova překypuje živinami. Řadí se proto k superpotravinám a je velmi oblíbeným přírodním doplňkem stravy.
Chlorella obsahuje velké množství vitamínů (B, C a E) a minerálů (zejména hořčík a železo). Zároveň je zdrojem antioxidantů, betakarotenu a prospěšného chlorofylu. Ten spolu s dalšími fytolátkami napomáhá přirozené očistě organismu. Chlorella zároveň podporuje správnou činnost jater a střev, pomáhá tělu zbavit se těžkých kovů, působí protizánětlivě a prospívá imunitnímu systému. Není tak překvapením, že je pro mnohé nepostradatelnou součástí jarních detoxikačních kúr a rekonvalescencí po nemoci. Podobně jako ostatní zelené potraviny navíc zvyšuje energii a vitalitu.
Chlorella je také ideální potravinou pro vegetariány a vegany – obsahuje železo a vitamín B12, tedy látky, na které je rostlinná strava spíše chudší. Zároveň má překvapivě vysoký podíl bílkovin. Vzhledem k množství, ve kterém je konzumována, ale reálný podíl bílkovin ve stravě příliš neovlivní.
Chlorellu lze sehnat v tabletách či prášku. Tak jako u zeleného ječmene a spiruliny přitom platí, že je ideální hledat biokvalitu. Nejkvalitnější chlorela bývá pěstována v čistých vodách a následně zpracována tak, že se její silné buněčné membrány naruší, aby se do těla mohly vstřebat potřebné živiny. Na způsob pěstování a zpracování se ptejte přímo výrobce nebo dodavatele.
Upozornění: Kvůli obsahu vitamínu K nemusí být chlorella vhodná pro pacienty užívající léky na snižování krevní srážlivosti (například Warfarin).