Karob neboli svatojánský chléb je plodem rohovníku obecného – středně velkého stromu, který roste v oblasti Středozemí a Blízkého východu. Nejprve se podobá zelenému fazolovému lusku, pak ale sušením na slunci přirozeně zhnědne. Z uschlé dužiny se poté za studena mele jemný karobový prášek, který se používá jako alternativa kakaa.
Karob vs. kakao
Karobový prášek obsahuje méně tuku, a tak si vysloužil pověst dietnější náhrady kakaa. Zároveň je dobrým zdrojem vlákniny, některých minerálů (zejména vápníku) a antioxidantů – především polyfenolů či vitamínu E.
Citlivější jedinci mu pak dávají přednost i kvůli absenci kofeinu a dalších povzbuzujících látek, které se v kakau přirozeně vyskytují.
Karob ani kakao neobsahují lepek a mají poměrně nízký glykemický index.
Použití karobu v kuchyni
Karobový prášek má stejné využití jako ten kakaový, a tak se hodí do teplé i studené kuchyně. Jeho chuť je ale o něco sladší – do dezertů tak nemusíte přidávat tolik cukru.