Kokosová mouka se vyrábí z kokosové dužiny, která se suší, lisuje a následně najemno rozemílá. Její výhody přitom zdaleka nekončí jen u nasládlé chuti. Kokosová mouka je také přirozeně bezlepková, a navíc obsahuje minimum sacharidů. Často proto nachází uplatnění v dietních receptech nebo při tzv. low carb či paleo stravě.
Čím ale naopak překypuje, jsou bílkoviny a vláknina. Kokosová mouka se tak řadí k výživným bombám, které by vám rozhodně neměly chybět ve spíži.
- TIP: Nezaměňujte kokosovou mouku za strouhaný kokos. Ten je taky fajn, ale má jiné vlastnosti i nutriční hodnoty.
Kokosová mouka v kuchyni
Přestože si některé recepty vystačí pouze s kokosovou moukou, může vás výsledná konzistence trochu překvapit – bývá totiž o něco drolivější, než jsme zvyklí. Do těsta na low carb moučníky a pečivo se proto doporučuje přidat například vejce navíc. Těmto nevítaným změnám se ale můžete vyhnout i tak, že kokosovou moukou nahradíte jen část běžné mouky (doporučujeme do 20 %).
- TIP: Díky nasládlé chuti kokosové mouky můžete použít menší množství sladidla.
Kokosová mouka zároveň nemusí procházet tepelnou úpravou, a tak přijde vhod i při výrobě raw dezertů. Stejně tak s ní ale můžete zahustit polévku nebo omáčku – díky své exotické chuti skvěle ladí s asijskými pokrmy typu kari.
- TIP: Před použitím je vhodné kokosovou mouku prosít. Má tendenci hrudkovatět.