Odborníci na výživu mají jasno – lněné semínko je super(potravina)! Díky vysokému obsahu nenasycených omega-3 mastných kyselin bývá považováno za lokální alternativu k chia semínkům, která mají těchto zdravých tuků nejvíce ze všech rostlinných zdrojů. Jsou tak, podobně jako ryby, vhodnou prevencí srdečních a cévních chorob.
Lněná semínka jsou také bohatá na vlákninu (ve 100 gramech jí obsahují více než 30 gramů), čímž prospívají zdravému vyprazdňování a pomáhají předcházet onemocnění střev. Zároveň vynikají velkým množstvím polyfenolů zvaných lignany, které se uplatňují v prevenci nádorových onemocnění i osteoporózy.
- TIP: Před konzumací lněné semínko rozdrťte nebo rozemelte. Celá semínka by totiž trávicím traktem prošla neporušená. Rozdrcená semínka však mají tendenci rychle žluknout, a tak je melte nebo drťte až těsně před použitím.
Lněné semínko můžete přidat do ovesné kaše, pomazánky, pečiva, moučníků i karbanátků. Na výběr přitom máte hnědý nebo zlatý len. Rozdíl není jen v barvě – zlaté lněné semínko má oproti tomu hnědému jemnější chuť.