Japonská miso pasta je univerzální dochucovadlo, které by vám v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Tradičně se vyrábí ze sójových bobů, které se po uvaření, osolení a smíchání s fermentačním činidlem koji nechají několik měsíců až let pomalu kvasit neboli fermentovat. Někdy se přidává také rýže či ječmen (v takovém případě pozor na lepek, pokud se mu vyhýbáte). Zároveň ale existuje řada alternativních receptur, a tak snadno narazíte i na miso pastu z hrachu či jiných luštěnin.
Miso a zdraví
Tradiční postup přípravy a odborníky opěvovaná fermentace dělá z misa vhodnou součást racionálního jídelníčku. Je nízkokalorické a dobře stravitelné. Navíc obsahuje prebiotika, která vyživují střevní mikrobiom, aminokyseliny i vitamín B12, který je nezbytný (nejen) pro správné fungování nervového systému.
Vzhledem k vysokému obsahu soli by se však pokrmy ochucené miso pastou už neměly dosolovat.
Miso pasta v kuchyni
Chuť miso pasty se podobá tradiční sójové omáčce, ale má mnohem větší grády. Čím déle miso fermentuje, tím je jeho barva tmavší a jeho chuť intenzivnější. Nabízí přitom i legendární pátou chuť umami, díky niž je pro mnoho z nás asijská kuchyně tak návyková.
Hodí se na dochucení salátových dresinků, polévek, omáček, pomazánek či luštěninových jídel. Skvěle také ladí s pohankou a houbami. K dokonalému výsledku navíc stačí jen lžička, a tak vám sklenice miso pasty vydrží celou věčnost.