Chcete (nebo musíte) omezit kofein, ale kávovou chuť milujete? Náhrady kávy vám dopřejí požitek z oblíbeného horkého nápoje i bez nechtěného nabuzení nebo podráždění žaludku.
Co jsou zač?
Náhrady kávy neboli kávoviny se využívají už od pradávna, a to jak ze zdravotních, tak i z ekonomických důvodů. Lze je totiž vyrobit z ledasčeho – z obilovin, žaludů, topinamburu nebo čekanky, ale i z fíků či kořene pampelišky. Vybírat pak můžete čistě podle chuťových preferencí nebo třeba zohlednit, zda obsahují lepek.
Nejčastěji je seženete pod názvy, jako je čekankové či špaldové kafe, Melta nebo Caro/Karo.
Náhrady kávy a zdraví
A proč to vlastně s kávou nepřehánět? Kromě těhotenství nebo vysokého tlaku bývají pádným důvodem i zažívací potíže – například žaludeční vředy či průjmy, které káva ještě umocňuje. Obsažený kofein navíc na sebe váže železo, které se tak hůře vstřebává.
U citlivých jedinců může konzumace kávy zhoršovat úzkostné a panické stavy. Obecně bychom se jí měli vyhnout zhruba 6 hodin před spaním, aby nám její stimulující účinky nenarušily přirozené cirkadiální rytmy a kvalitu noční regenerace.
V závislosti na složení pak náhrady kávy přinášejí i jiné benefity než jen „bezkofeinovost“. Vyzkoušejte třeba čekankovo-pampeliškové Coffree od české značky Goodie. Jeho chuť od kávy jen těžko rozeznáte a obsažený kořen pampelišky vám udělá skvělou službu – podporuje funkci jater i trávení a působí jako prebiotikum.
- TIP: Čistě pampeliškovou kávu nabízí i náš oblíbený Sonnentor.
Dobrou volbou může být také ájurvédské kafe ze směsi čekanky a indických bylin (nejčastěji brahmi či ashwagandha). Je velmi lahodné a díky obsahu adaptogenů necílí jen na krátkodobé povzbuzení, ale na podporu dlouhodobé vitality.
- Pozor: Náhrady kávy jsou obvykle velmi silně pražené, přičemž mohou vznikat škodlivé akrylamidy. Pít je od rána do večera s vidinou, že pro své zdraví děláme to nejlepší, tedy nemusí být úplně ončo. Zodpovědné značky, například Sonnentor nebo PROBIO, si však nechávají své výrobky testovat a s laboratorními výsledky se nijak netají. V případě pochybností, zda výrobek splňuje doporučené normy, se proto obraťte přímo na výrobce.
V regálu s kávovinami se ale můžete setkat také se zelenou kávou, která však obsahuje kofein (!). Jde o běžná kávová zrna typu arabica, která neprošla pražením. Zachovávají si tak některé nutričně cenné látky (například fenolické sloučeniny podporující spalování tuku), o které pražená káva přichází.
Jak náhradu kávy připravit?
Příprava konkrétní kávoviny se odvíjí od formy, ve které ji zakoupíte. K dostání jsou jak instantní náhrady kávy, které stačí zalít horkou vodou, tak ty namleté (například klasická melta či cikorka), které je potřeba přecedit nebo připravit ve french pressu jako běžnou kávu. Výsledný nápoj pak můžete lehce osladit a přidat kapku mléka či jeho rostlinné alternativy.