Ovoce je bohatým zdrojem přírodních cukrů, které nám dodávají energii. Sušené ovoce však často bývá doslazované, což z něj dělá doslova kalorickou bombu.
- TIP: U některých druhů má přidaný cukr své opodstatnění – například brusinky jsou bez doslazení téměř nepoživatelné. Mnohem lepší alternativou však zůstávají sušené brusinky slazené jablečnou šťávou.
Pokud hledáte sušené ovoce bez přidaného cukru, jednoduše mrkněte na složení. Příjemným bonusem přitom může být informace, že je ovoce zároveň nesířené a lokální, případně v biokvalitě. Nepřislazované ovoce vás pak mile překvapí svou autentickou chutí.
- TIP: Zkuste naše nesířené rozinky. Zazáří v oblíbeném müsli i bábovce.
Při honbě za nepřislazovaným sušeným ovocem můžete sáhnout i po tom lyofilizovaném. Lyofilizace je proces sušení mrazem, jehož výsledkem jsou křehoučké a lehoučké kousky ovoce, které si zachovávají svou zářivou barvu i plnou chuť. Zobat je můžete jen tak, nebo je nechat nabobtnat v jogurtu, ovesné kaši, pudingu nebo třeba v domácí limonádě.
- TIP: Zcela bez cukru se obejdou i poctivá povidla a kvalitní ovocné pyré.