Pistáciové oříšky jsou plody řečíku pistáciového, který roste především ve střední Asii a na Blízkém východě. K největším producentům ale kromě Íránu a Turecka patří i USA.
Pistácie a zdraví
V porovnání s ostatními ořechy mají pistácie poměrně málo tuků, a naopak hodně bílkovin. Zároveň jsou bohaté na pestrou škálu vitamínů včetně kyseliny listové, která je nepostradatelná v období před a během těhotenství. Obsažený vitamín B6 pak prospívá psychické pohodě a imunitnímu systému.
Pistácie ale skrývají i cenné minerální látky, jako je měď a železo, které se podílejí na správné krvetvorbě, a díky obsahu vápníku napomáhají prevenci osteoporózy. Zároveň jsou plné draslíku nezbytného pro zdravý nervový systém.
Pistácie v kuchyni
Pistácie jsou k dostání pražené i nepražené, solené i neochucené, a dokonce i ve formě lahodného ořechového másla, které zaujme svou typicky zelenou barvou.
Pokud se ale rozhodnete dát šanci oříškům v celku, můžete zvolit jejich „předžvýkanou“ loupanou verzi nebo sáhnout po těch neloupaných, které se zdají být lepší volbou. Oříšky se slupkou jsou totiž obecně méně náchylné ke žluknutí a oxidaci.
Staré veverčí pověry navíc tvrdí, že je loupání pistácií antistresové a uklidňuje podobně jako praskání bublinkové fólie. :-) Ale nic se nemá přehánět. Doporučená denní dávka je asi hrst pistácií denně.
A co s nimi? Nesolené pistácie jsou oblíbené v cukrařině – jejich přirozeně nasládlá chuť se totiž v dezertech a moučnících skvěle vyjímá. Můžete je ale zobat jen tak, nebo je přidat do granoly či domácích müsli tyčinek. Skvěle se však hodí i do slaných pokrmů inspirovaných italskou a orientální kuchyní.