Psyllium je přírodní vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického. V péči o zdraví není žádnou novinkou – ájurvédská medicína ho využívá už více než 2000 let. V posledních desetiletích se pak psyllium proslavilo jako pomocník pro zdravé hubnutí, dobré vyprazdňování i očistu organismu.
V čem tkví jeho kouzlo? Při kontaktu s vodou zvětší svůj objem (až 40krát) a vytvoří hutný gel, který pomyslně vykartáčuje celý trávicí trakt. Protože nabobtná už v žaludku, zvyšuje a prodlužuje pocit zasycení, zpomaluje vstřebávání cukru do krve a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Zároveň změkčuje stolici a zvětšuje její objem, čímž usnadňuje vyprazdňování.
Jak psyllium užívat?
1 až 2 čajové lžičky psyllia rozmíchejte ve sklenici vody a dalším šálkem tekutiny zapijte. Maximální denní dávka by u dospělého člověka neměla přesáhnout 5 čajových lžiček (1 lžička = 2,5 g psyllia).
Psyllium však najde využití i při vaření a pečení. Díky schopnosti absorbovat vodu a vytvářet gelovou konzistenci zahustí polévky či omáčky a dodá vláčnost bezlepkovému pečivu. Stejně tak ho můžete přimíchat do jogurtu, ovesné kaše nebo smoothie.
Upozornění: Psyllium je nutné užívat s odstupem minimálně 1 hodiny od ostatních léků a doplňků stravy. Není vhodné při náhlých břišních příhodách, jako je střevní neprůchodnost nebo zánět slepého střeva.