Láska ke zvířatům nebo laktózová intolerance. Na důvodech k odmítání kravského mléka vlastně až tak nezáleží. Skvělou zprávou však zůstává, že se nabídka rostlinných alternativ mléčných výrobků neustále rozšiřuje, a tak je čím dál větší radost z ní vybírat.
Jak na to? Záleží, co od rostlinného nápoje očekáváte. Pokud jsou pro vás hlavním kritériem výživové hodnoty, sáhněte po sójovém mléce, které se poměrem bílkovin, sacharidů a tuků tomu kravskému podobá nejvíce. Jestli se však vyhýbáte i sóji, vyzkoušejte ovesné či rýžové mléko nebo nápoje z oříšků. Neméně důležité jsou i chuťové preference. Vybírat můžete z neslazených a slazených variant, nebo si dokonce dopřát rostlinná mléka s příchutí – nejčastěji kakaa či vanilky.
Z nabídky rostlinných alternativ pak lehce vyčnívá kokosové mléko. V „naředěné“ verzi, kterou najedete v regálu s ostatními rostlinnými nápoji, se opravdu používá jako náhrada mléka (například do kávy). Častěji však narazíte na jeho tučnější a koncentrovanější variantu v menším balení, která je základním stavebním kamenem mnoha exotických kuchyní. Zároveň umí nahradit smetanu na šlehání při výrobě veganských či bezlaktózových dezertů.
A když už jsme u smetany, i tu můžete pohodlně nahradit rostlinnou variantou. Na zjemnění omáček a polévek se nejlépe hodí sójová nebo ovesná smetana s typicky neutrální chutí. Skvěle však funguje i smetana z mandlí či kešu oříšků.