Preferovat rostlinnou stravu a mít dostatek bílkovin se rozhodně nevylučuje. Stačí si dát trochu záležet a s pomocí luštěnin, tofu, tempehu, seitanu a ořechů je vyvážený jídelníček na světě. Šikovným pomocníkem jsou i rostlinné proteiny.
Proč sáhnout po rostlinném proteinu?
Z živočišných proteinových prášků je nejznámější ten syrovátkový, který se vyrábí z kravského mléka. Ten však pro vegany nepřipadá v úvahu a vyhnou se mu i lidé s intolerancí laktózy. Další strávníky pak může syrovátkový protein nadýmat.
V takovém případě se vyplatí sáhnout po veganských proteinech. Ty jsou nejčastěji vyrobeny z rýže, hrachu, ořechů či semínek. Jejich neochucené varianty mají neutrální chuť a můžete je přidat, kam je libo (do smoothie, ovesné kaše, zdravějších dezertů). Ochucené verze pak poslouží i k rychlé přípravě lahodného koktejlu, který zasytí a dodá potřebné živiny.
Jak rostlinný protein vybrat?
Podrobný návod najdete v článku na našem blogu. Připomeňme si proto jen základní body:
- Zajímejte se o kvalitu surovin, složení a poměr živin.
- Preferujte neochucené varianty nebo proteiny s přírodními sladidly (například stévií).
- Respektujte svou individualitu – protein vám musí chutnat a prospívat – pokud bude navíc obohacený nutrienty, které vám schází (třeba vitamín B12), může to být příjemný bonus.
Rozhodně se nemusíte bát, že by vám po proteinu narostly obří bicepsy. 😊 Proteinové prášky přijdou vhod i při hubnutí (bílkoviny totiž vynikají vyšší sytivostí), ale hodí se do každého racionálního jídelníčku.