Chtěli byste si osladit život, ale klasickému bílému cukru nefandíte? Vsaďte na přírodní sirupy!
Po kterém sirupu sáhnout?
K nejznámějším patří javorový a agávový sirup, které jsou opravdu slaďoučké. Jejich neutrální, lehce karamelová chuť umožňuje použití přímo do těst či omáček. Stejně tak ale poslouží jako poleva – na ovesnou kaši, palačinky nebo zmrzlinový pohár. Dobře se rozpouští i v nápojích.
- TIP: Přestože má agávový sirup velmi nízký glykemický index, obsahuje velké množství fruktózy, jejíž nadbytek nám podle odborníků škodí. Javorový sirup se proto zdá být mnohem lepší volbou.
Vhodnou alternativou je také datlový sirup. Vyrábí se jen z kvalitních datlí a vody, a tak je jeho barva o dost tmavší a konzistence o něco hustší. Jedná se o naprosto přírodní sladidlo s nezaměnitelnou chutí, kterou si však snadno zamilujete. Na ochucení vašeho oblíbeného pokrmu přitom stačí jen malé množství.
Mezi další stálice pak patří obilné sirupy, které se ale vyznačují nižší sladivostí. K dostání je třeba sirup z ječného sladu, pšeničný sirup nebo sirup špaldový. U těch však dejte pozor na obsah lepku. Pro bezlepkovou variantu sáhněte po rýžovém sirupu.
Slazení bez kalorií
Čím dál větší oblibě se těší i čekankový sirup. A není divu. Toto nízkokalorické sladidlo, které se vyrábí z kořene čekanky, vyniká vysokým obsahem vlákniny a přitom neobsahuje lepek, laktózu ani umělé konzervanty.
- TIP: Ani sirupů bychom si však neměli dopřávat neomezené množství, a tak je raději používejte s rozvahou.