Vlašské ořechy patří k nejoblíbenějším ořechům, které se navíc pyšní svou lokálností a dlouhou tradicí. Jedná se o plody ořešáku královského, což je statný strom, který svému jménu nezůstává nic dlužný. A přestože máme „vlašáky“ spojené především s podzimem a Vánoci, měly by se v našich jídelníčcích objevovat po celý rok.
Vlašské ořechy se totiž podle odborníků řadí mezi deset nejzdravějších potravin, které bychom si měli dopřávat pravidelně. Jsou bohaté na vitamín E, který je známý svým antioxidačním účinkem. Mimo to obsahují zdraví prospěšné tuky (omega-3 a 6), vlákninu, vitamíny skupiny B, hořčík, fosfor, draslík i zinek. Díky této nutriční výzbroji nám pomáhají bojovat proti vysokému cholesterolu a prospívají naší pokožce, vlasům i nehtům. Zároveň poskytují výživu také našemu mozku – ne nadarmo ho svým tvarem nápadně připomínají.
Vlašské ořechy v kuchyni
Kromě buchet a vánočního cukroví si vlašské ořechy naservírujte i jako rychlou a výživnou svačinku – třeba v kombinaci se sušeným či čerstvým ovocem. Zazáří také jako ozdoba ovesné kaše nebo jako součást domácí granoly. Skvěle se však hodí i k salátu z řepy a kozího sýra (vřele doporučujeme!).
Protože ale mají tendenci rychle žluknout, raději je uchovávejte v chladničce. Větší zásoby můžete uložit také do mrazničky.
- TIP: Vyzkoušejte tinkturu z pupenů ořešáku. Pomáhá regulovat cholesterol, podporuje správnou funkci střevního traktu a celkově posiluje odolnost organismu.