Připravit poctivý domácí popcorn je stejně jednoduché jako strčit ten pytlíkový do mikrovlnky. Vyhnete se však nekvalitním tukům a při ochucování si můžete vyhodit z kopýtka.
Kvalitní suroviny jsou základ
Přestože má popcorn pověst slaného hřešení, volbou těch správných surovin z něj můžete udělat docela zdravý snack. Začněte výběrem kukuřice, kterou je vždy lepší volit v biokvalitě. Dalším zlepšovákem, který popcorn „ozdraví“, pak může být přepuštěné máslo neboli ghí. Nepřepaluje se, dodá popcornu plnou chuť a provoní vám celý byt.
Základní recept na domácí popcorn
Budete potřebovat:
- 100 g kukuřice na popcorn
- 1 lžičku oleje vhodného do teplé kuchyně (např. řepkový nebo avokádový)
- 1 lžičku přepuštěného másla
- sůl
Postup:
- Nachystejte si hrnec s tlustým dnem a nepřilnavým povrchem a při střední teplotě v něm rozehřejte olej a máslo.
- Vsypte kukuřici tak, aby pokryla dno v jedné vrstvě, a přiklopte hrnec pokličkou.
- Když začne kukuřice pukat, trochu s hrncem zatřeste, aby se kukuřice nepřipalovala a zároveň vypukala všechna zrna. S hrncem během přípravy zahýbejte ještě několikrát.
- Až se interval pukání prodlouží na zhruba 5 vteřin, odstavte hrnec z plotny, znovu s ním zatřeste a po chvíli opatrně odklopte pokličku.
- Dokud je popcorn ještě teplý, pusťte se do ochucování.
Experimentujte s kořením i sýrem
Pokud vás už obyčejná sůl omrzela, vsaďte na bylinky. Osvědčenou volbou je sušený rozmarýn, bazalka nebo oregano. Sáhnout ale můžete i po jakémkoliv jiném koření – zkuste třeba sušený česnek, mletou papriku nebo špetku chilli. Milovníky indické kuchyně pak nadchne kombinace soli a kari koření.
- TIP: To nejvoňavější a chuťově nejintenzivnější koření široko daleko nabízí náš oblíbený dodavatel Sonnentor.
Pro výrobu sýrového popcornu se nejlépe hodí parmezán nebo čedar. Jak na to? Zvolený sýr co nejjemněji rozmixujte a promíchejte ho s popcornem až těsně před podáváním, aby vypukaná kukuřice neztratila svou křupavost. Pro lepší přilnutí je ale zároveň fajn, když je popcorn pořád ještě trochu teplý. (Sýr však nesypte do horkého hrnce – přichytí se spíše na něj než na kukuřici.) Pokud sýr na vychladlém popcornu nedrží, smíchejte ho s trochou olivového oleje.
- TIP: O sýrovou chuť se postará i lahůdkové droždí. Ideální volba pro vegany nebo alergiky na laktózu.
Sladký popcorn na sto způsobů
Příznivci sladkého popcornu se pak mohou vydat nejjednodušší cestou, která spočívá v přidání trochy moučkového cukru a špetky vanilky, skořice, perníkového koření nebo kakaa. (Kukuřici můžete nejprve omastit trochou oleje nebo ghí, aby na ní sypké přísady dobře držely.) Intenzivnější čokoládovou chuť pak dodá rozpuštěná čokoláda, kterou promícháte s hotovým popcornem a necháte ztuhnout v lednici.
Karamelový popcorn je už na přípravu trochu náročnější: Do menšího hrnce vsypte asi 180 g třtinového cukru a zahřívejte při mírné teplotě. Až cukr získá konzistenci sirupu, opatrně do něj přidejte 30 g přepuštěného másla a míchejte, dokud se suroviny nespojí. Poté karamel odstavte z plotny, vmíchejte ho do popcornu, rozprostřete na plech s pečícím papírem a nechejte vychladnout. Pokud se jednotlivé kousky spojí, jednoduše je po vychladnutí nalámejte do mísy.
- TIP: Přidáním špetky soli rázem vykouzlíte oblíbenou a dráždivou příchuť slaného karamelu. Luxusní je také kombinace s drcenými arašídy, které se navíc postarají o extra křupavost.