Semínka jsou malé zárodky rostlin. Není proto divu, že jsou tak výživná – mají v sobě zásobárnu kvalitních živin, které jim propůjčují obdivuhodnou sílu vyklíčit a vyrůst takřka z ničeho. Obsahují vlákninu, minerály, vitamíny i antioxidanty. Zároveň jsou bohatá na bílkoviny a zdravé tuky – zejména na v dnešní době nedostatkové omega-3 mastné kyseliny (zatímco ořechy obsahují více omega-6, kterých míváme v jídelníčku dostatek).
K nejznámějším semínkům patří slunečnicová semínka, dýňová semínka nebo třeba mák. Díky kompletnímu spektru nezbytných živin jsou čím dál oblíbenější také konopná a chia semínka. Za zmínku ale stojí i lněná semínka, která si vysloužila přezdívku česká superpotravina.
A co s nimi? Semínka umí ozvláštnit a ozdobit všechna všední jídla (určitě je zkuste krémových polévkách!). Zároveň je můžete zobat jen tak, nebo je přidat do těsta, pomazánky, salátu či jogurtu. Dopustit na ně nedají ani milovníci RAW stravy.
- TIP: Klíčení semínek je oproti luštěninám trochu pracnější a zdlouhavější, ale stojí to za to. Na klíčení se nejlépe hodí slunečnicová, dýňová, sezamová či konopná semínka.
A jak je skladovat? Semínka uchovávejte v uzavřené nádobě na chladnějším místě, ideálně bez přístupu světla – aby se nezahřívala a nežlukla.