Superpotraviny jsou nutričně bohaté potraviny a přírodní doplňky stravy s vysokým obsahem látek, které prospívají našemu zdraví a fyzické i duševní pohodě. Většinou vynikají vysokou koncentrací vitamínů, minerálů, antioxidantů, vlákniny nebo protizánětlivých omega-3 mastných kyselin.
Mnohé superpotraviny také můžeme označit za adaptogeny, což znamená, že pomáhají zvyšovat odolnost našeho organismu, a tím se podílejí na prevenci vzniku většiny civilizačních chorob.
Definice superpotraviny ale není ošetřená zákonem, a tak záleží jen na výrobci či prodejci, zda tento marketingový pojem použije (a je zcela na spotřebiteli, jestli se jím nechá nalákat).
Za nejlepšími superpotravinami nemusíte na konec světa
Označením superpotravina se často pyšní různé exotické plodiny, bylinné prášky a jiné netradiční pochoutky. K těm nejoblíbenějším patří zelené potraviny a řasy (zelený ječmen, chlorella, spirulina), medicinální houby, chia semínka, quinoa, goji, kakaové boby nebo třeba konopná semínka.
Kvůli dovozu ale nesou větší ekologickou zátěž. Superpotravinami bychom přitom mohli nazvat i některé tradiční lokální pokrmy, na které se spoléhali už naši předci – namátkou třeba kysané zelí, lněné semínko nebo borůvky.
Superpotraviny nejsou univerzálním lékem
Superpotraviny mohou být skvělým způsobem, jak získat cenné živiny navíc. Když ale budeme ve dvě ráno zapíjet fast food zeleným ječmenem, nemůžeme od něj očekávat spásu. Základem pevného zdraví totiž zůstává vyvážený jídelníček, dostatek pohybu a kvalitní spánek.