
Řepkový, slunečnicový či olivový olej zná asi každý. Tím však možnosti rozhodně nekončí! Jaké další oleje se vyplatí vyzkoušet?
Arašídový olej
Olej z podzemnice olejné je jako jeden z mála ne úplně tradičních olejů vhodný pro tepelnou úpravu. Bez přepalování ustojí teploty až do 227 °C, takže jej bez obav můžete použít na restování i do pečení.
Tento olej je také lehce stravitelný, bohatý na bílkoviny, vitamíny skupiny B a neobsahuje cholesterol. Díky svému složení zvyšuje pocit sytosti, což z něj dělá vhodnou potravinu do redukční diety.
Má jemnou arašídovou chuť, která skvěle doplní například asijskou kuchyni, ale nebude přebíjet ani chuť koláčů či buchet.
Na pozoru by se však měli mít alergici – arašídové produkty mohou být v tomto případě problematické.
Dýňový olej
Semínka dýně jsou bohatá na minerální látky (zejména zinek, který působí blahodárně na naši kůži a obecně podporuje regenerační procesy), a měla by tak být nedílnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku – třeba i v podobě dýňového oleje. Ten zároveň ulevuje od pálení žáhy i při vředech a zácpě.
Jeho chuť je velmi intenzivní a cena poněkud vyšší. Dávkujte ho proto velmi opatrně. S tepelným zpracováním se jeho specifická chuť ztrácí, bohužel i se zdraví prospěšnými vlastnostmi. Je tedy vhodnější do salátů či jiných studených pokrmů.
Olej z vlašských ořechů
Díky svému složení blahodárně působí na nervový systém, paměť i cévní soustavu. Mimo to pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru. Dopřát si jej mohou všichni bez omezení – od malých dětí až po domácí mazlíčky. Obzvláště jej ocení vegetariáni a vegani, protože obsahuje kyselinu linolovou, kterou jinak získáváme především konzumací ryb a mořských plodů.
Oříšková chuť perfektně ladí s různými druhy salátů a sladkými jídly, bez přepálení zvládne teplotu do 160 °C.

Lněný olej
Olej z lněných semínek je doslova zázrak. Má ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, a je tedy dokonalou potravinou pro náš mozek, srdce i cévy. Kromě toho působí protizánětlivě a antibakteriálně, významně ale přispívá i ke správnému fungování hormonálního systému. Je proto vhodný pro dámy s problematickým menstruačním cyklem stejně jako pro muže pociťující problémy s prostatou či plodností.
Používejte jej pouze ve studené formě (kápněte jej do salátů či lžičku přimíchejte do již hotové rýže nebo brambor). Kvůli tendencím k rychlé oxidaci skladujte lněný olej v lednici a neotálejte s jeho spotřebováním.
Sezamový olej
Tento olej se používá již po staletí – do svých doporučení jej zařadila například tradiční čínská medicína či ájurvéda. Obsahuje velké množství prospěšných omega-3 mastných kyselin, důležité vitamíny a minerály (například hořčík, zinek či železo), ale i lecitin, který funguje jako balzám na náš nervový systém. Kromě toho působí antioxidačně a pomáhá zvyšovat obranyschopnost.
Chuť sezamového oleje je mírně nasládlá, ale poměrně výrazná, a ačkoliv vydrží i vyšší teplotu, nejhodnotnější je opět při použití ve studené kuchyni.
Makový olej
Vyhýbáte se mléčným výrobkům a okolí vás straší nedostatkem vápníku? Sáhněte po makovém oleji! Je bohatý na vápník, hořčík i zdraví prospěšné tuky, navíc příznivě působí na naši psychiku. Lze jej přidávat do salátů (má skvělou chuť!), užívat na lžičce jako lék nebo používat k vyživení pokožky celého těla.
Pro zevní použití také vyzkoušejte:
- Kokosový olej
- Arganový olej
- Ricinový olej
- Avokádový olej
- Hroznový olej
- Jojobový olej
- Makadamiový olej
- Šípkový olej
Rada na závěr: Nejlépe uděláte, když budete oleje střídat. Dbejte také na to, abyste je vždy vhodně uskladnili a včas spotřebovali.
Kam dále?

Správný pitný režim: Co, kolik a jak často pít pro zdraví a štíhlou linii?
