Při objednávce nad 1999 Kč je doprava zdarma!

Ovesné vločky – proč je jíst, jak si na nich pochutnat a jak to mají s lepkem?

30.09.22 46x přečteno

Sdílet



Ovesné vločky – proč je jíst, jak si na nich pochutnat a jak to mají s lepkem?

Ovesné vločky se řadí k základním stavebním kamenům zdravého a racionálního jídelníčku, a to nejen pro jejich zdravotní benefity, ale i nekonečnou variabilitu – v kuchyni se totiž dají upravit na tisíc způsobů. Poznejte je blíž spolu s námi.

Cesta od zrna k vločce

Ovesné vločky vznikají rozdrcením ovesných zrn. Ta se musí po oloupání nejprve zvlhčit, aby se následně vysušila suchým teplem. Právě v této fázi získávají ovesné vločky své typické ořechové aroma. Po vyčištění od nežádoucích zbytků se ovesná jádra ještě spaří a poté se konečně lisují do své finální „vločkové“ podoby.

Proč si ovesné vločky dopřávat?

Ovesné vločky patří mezi nutriční premianty. Vynikají poměrně vysokým obsahem bílkovin (asi 14 %) a řadou nezbytných mikroživin, jako jsou vitamíny B1, B6 a E, ale i železo, draslík, hořčík či fosfor. Zároveň jsou bohaté na vlákninu, která pomáhá regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi, prospívá trávení a podílí se na prevenci nádoru tlustého střeva i konečníku.

Oves díky obsahu lecitinu a tryptofanu navíc příznivě působí na naše psychické rozpoložení.

Suma sumárum, ovesné vločky jsou snadno stravitelným zdrojem kvalitních sacharidů a dalších důležitých živin, což je pasuje do role ideální potraviny pro sportovce, aktivní děti i dospělé milovníky zdravé stravy.
 

Ovesné vločky patří k snídaňovým oblíbencům. Foto: Unsplash
Ovesné vločky patří k snídaňovým oblíbencům. Foto: Unsplash

Ovesné vločky v kuchyni

Jen máloco po ránu pohladí hladový žaludek lépe než teplá ovesná kaše. A když není čas ztrácet čas, do snídaňové misky nám přispěchá ovesné müsli nebo granola. Ovesné vločky ale nemají jen ranní směnu. Skvěle poslouží při výrobě sušenek a lívanců i k zahušťování karbanátků či polévek. Stejně tak přijdou vhod během nevolností a trávicích obtíží.

  • TIP: Do dezertů a palačinek vyzkoušejte ovesnou mouku.

Své uplatnění pak vločky nacházejí také při výrobě rostlinných alternativ mléka, které zaujmou svou lahodně krémovou a nasládlou chutí.

Po kterých vločkách sáhnout?

Vločky jsou k dostání hned v několika variantách. Klasické vločky bez dodatečných úprav, jako je sekání či drcení, bývají poměrně velké. Vaří se proto déle nebo se před vařením namáčí.

  • TIP: Namáčením vloček po dobu několika hodin docílíte jejich fermentace, během které začnou prospěšné laktobacily štěpit obsažené sacharidy. Vločky tak získají sladší chuť a zbaví se antinutričních látek. Fermentované vločky už nevařte, ale jen opatrně ohřejte.

Příprava jemných vloček je pak o poznání rychlejší. Díky tomu, že jsou nadrcené, je stačí chvilinku povařit nebo jen zalít vroucí vodou a nechat pár minut změknout.

Ovšem zcela samostatnou kapitolou, ověnčenou mnoha otazníky, jsou vločky bezlepkové. Pojďme se jim podívat na zoubek.

Jak je to s tím lepkem?

Oves sám o sobě lepek neobsahuje. Tradiční velkovýrobny ho však zpracovávají spolu s jiným obilím, a tak je riziko kontaminace lepkem natolik vysoké, že se běžné ovesné vločky za bezlepkové raději nepovažují.

Pokud tedy patříte mezi celiaky nebo se lepku vyhýbáte z jiných důvodů, raději se spoléhejte jen na vločky, které se absencí lepku pyšní přímo na obalu. Ty musí být ze zákona zpracovávány zvlášť.

  • TIP: Vyzkoušejte i jiné druhy bezlepkových vloček – například pohankové, jáhlové nebo quinoové.
Oves umí potěšit žaludek i pokožku. Foto: Unsplash
Oves umí potěšit žaludek i pokožku. Foto: Unsplash

Z kuchyně rovnou do koupelny

Až se vloček do sytosti nabažíte, využijte jejich předností k péči o váš zevnějšek. Oves se totiž běžně používá v přírodní kosmetice, a to především k výrobě pleťových masek, peelingů a suchých šamponů nebo jako obklad při ošetření podrážděné pokožky.



Kam dále?

Přihlášení zavřít

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi pro úpravu zobrazovaných reklam tak, aby pro vás byly zajímavé.