Kimchi je tradiční fermentovaný korejský salát, který už po staletí dráždí naše chuťové buňky, a navíc prospívá střevnímu mikrobiomu.
Jak se kimchi vyrábí?
Základní surovinou pro výrobu kimchi je pekingské zelí doplněné bílou ředkví, jarní cibulkou, kořením a solí. Tradiční receptura ale může mít tisíc podob – takřka každá korejská rodina si hýčká svůj vlastní recept, který se liší mírou pikantnosti či kyselosti nebo velikostí zeleninových kousků.
Přes co však nejede vlak, je proces fermentace neboli kvašení, bez kterého by kimchi bylo jen obyčejným salátem. Naložená zelenina se nechává fermentovat při pokojové teplotě a následně se uloží do chladu, čímž se proces kvašení zastaví a kimchi získá na své trvanlivosti.
Proč kimchi jíst?
S nadsázkou by se tedy dalo říct, že je kimchi takové upgradované kysané zelí, jak ho známe z dob našich babiček. Tento způsob uchovávání potravin se totiž osvědčil napříč kulturami. Dnes navíc víme, že se jídlo díky fermentaci stává i nutričně hodnotnější – je lépe stravitelné a obsahuje probiotické bakterie, které prospívají našemu střevnímu mikrobiomu. Ten následně ovlivňuje nejen naši imunitu, ale třeba i psychické rozpoložení.
Díky zázvoru a chilli má kimchi také antivirotické účinky. Zároveň je zdrojem vitamínů a vlákniny, která usnadňuje zažívání. Kalorická hodnota této pochoutky je přitom zanedbatelná. Není tak divu, že si Korejci kimchi dopřávají každý den.
Na co si dát pozor při výběru kimchi?
Pokud neholdujete pikantním chutím, porozhlédněte se po nepálivých variantách, jejichž nabídka se neustále rozrůstá. A jestli se vyhýbáte živočišným produktům, pečlivě čtěte složení – někteří výrobci totiž do kimchi přidávají rybí omáčku. Zároveň ale přibývá těch, kteří se spoléhají jen na kvalitní sójovku.
- TIP: Přečtěte si, jak se k výrobě kimchi dostali naši oblíbenci z HUHUchilli.
Jak kimchi servírovat?
Kimchi můžete podávat jako oblohu k hlavnímu jídlu nebo jako součást salátů. Zkuste s ním také ozdobit jednohubky nebo ho zapéct do toustů a tortill. Skvěle si rozumí s hummusem, tempehem i goudou, zazáří v jarních závitcích a vyjímat se bude i ve vaší oblíbené buddha bowl.