Granola je oblíbená snídaně nebo svačinka, která proslula svou dokonalou křupavostí a lahodnou chutí. Co je vlastně zač a jak si vybrat tu pravou (a zdravou)?
Granola vs. müsli
Přesto, že se názvy těchto dobrot často zaměňují, nejedná se o totéž. Müsli je sypaná (tedy nezapékaná) směs vloček, sušeného ovoce, oříšků a semínek (případně čokolády a dalších pochutin), zatímco granola je vždy pečená. Aby vznikly typické hrudky, zapéká se s tukem a sladidlem, které zkaramelizuje. Přesto ale granola nemusí být nezdravou kalorickou bombou.
- TIP: Přečtěte si, jak vybrat zdravé müsli.
Poctiví výrobci, kterým záleží na našem zdraví a vytříbených chuťových buňkách, často volí zdravější varianty tuku – například přepuštěné máslo, kokosový olej nebo oříškové pasty. Stejně tak sází na zdravější verze sladidel (med, kokosový sirup, sušené ovoce), a navíc s jejich množstvím šetří. Ke slovu se tak dostanou kvalitní suroviny, které není potřeba přebíjet hromadou cukru a umělými dochucovadly. Příjemným bonusem takové granoly je i nižší glykemický index, vyváženější nutriční hodnoty a vyšší sytivost.
Vyzkoušejte domácí granolu
Granolu podle vašich představ si také můžete připravit doma. Budete tak přesně vědět, co obsahuje, a navíc vám krásně provoní kuchyň.
Základní recept:
- 300 g ovesných vloček
- 150 g směsi oříšků (třeba kešu a lískových)
- 50 g plátkových mandlí
- 30 g kokosových plátků
- 50 g slunečnicových nebo jiných semínek
- 1 lžíce kvalitního kakaa (lze vynechat / nahradit špetkou skořice)
- 2 větší lžíce kokosového oleje
- 2 větší lžíce medu nebo oblíbeného sirupu
Postup:
- Smíchejte suché ingredience a poté k nim přidejte sladidlo a olej. Důkladně promíchejte.
- Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 160 °C.
- Granolu pečte asi 30 minut. V polovině pečení ji promíchejte vařečkou.
- Po upečení nechejte granolu úplně vychladnout. Poté ji přemístěte do uzavíratelné nádoby a do 14 dnů spotřebujte.
Granola v kuchyni
Granolu můžete zobat jen tak, nasypat ji do jogurtu, zalít ji mlékem či jeho rostlinnou alternativou, nebo s ní ozdobit letní smoothie bowl či domácí zmrzlinu.