Kokosové mléko nadchne vegany i milovníky asijské kuchyně. Jak ho vybrat, vyrobit a vyšlehat?
15.11.23 3422x přečteno

Kokosové mléko se postará o konejšivě krémovou konzistenci, exotický šmrnc a plnou chuť sladkých i slaných pokrmů. To vše navíc bez laktózy a živočišných složek. Přečtěte si, jak kokosové mléko vybrat a co z něho v kuchyni vykouzlit.
Jak vybrat kokosové mléko?
Nejprve si ujasněme pojmy. Tekutina, kterou najdete uvnitř kokosového ořechu, sice nabízí příjemné osvěžení a také spoustu prospěšných látek, ale nejedná se o kokosové mléko, nýbrž o kokosovou vodu.
Kokosové mléko, o kterém je řeč tentokrát, se vyrábí z namleté kokosové dužiny, která se smíchá s horkou vodou. Vznikne tak poměrně hustá bílá tekutina připomínající klasickou kravskou smetanu. Obsah tuku se přitom liší výrobek od výrobku – k dostání jsou plnotučná kokosová mléka, která obsahují přibližně 20 % tuku, i jejich light varianty.
Při výběru nejčastěji narazíte na kokosová mléka v plechovce či tetrapaku. Ať tak či tak, snažte se vyhnout zbytečným stabilizátorům a emulgátorům. Nejlepší volbou jsou 100% kokosová mléka, ideálně v biokvalitě.
- TIP: Vyzkoušejte naše kokosové mléko v prášku. Rozmícháním ve vodě z něj uděláte klasické rostlinné mléko vhodné do smoothie, kávy, kaše i omáček. Osvědčilo se nám jako skladný parťák na cesty nebo do singles domácností, kde se celá plechovka nespotřebuje.
S litrovým balením kokosového mléka se pak běžně setkáte i v sortimentu ostatních mléčných alternativ. Když si ale přečtete složení, zjistíte, že obsahuje jen okolo 5 % kokosové složky. To nemusí být špatně – naopak, i tak je to pochoutka. Takový kokosový nápoj se však hodí spíše do kávy nebo cereálií a neslouží jako náhrada smetany na vaření či šlehání.

Jak vyrobit domácí kokosové mléko?
Na půllitru kokosového mléka budete potřebovat:
- 200 g kokosové dužiny (sušené nebo vyloupané ze zralého kokosu)
- 500 ml vody (převařené a vychladlé)
- plátýnko a výkonný mixér
Postup:
- Kokos s vodou rozmixujte dohladka.
- Vzniklou směs přeceďte přes cedník vystlaný plátýnkem. Hmotu v plátýnku poté ještě důkladně vyždímejte.
Hotové mléko skladujte v uzavřené nádobě v lednici a do dvou dnů ho spotřebujte. Oddělení vody a kokosové části je běžný jev – stačí, když uzavřenou nádobu protřepete.
- TIP: Recept na domácí mandlové mléko najdete v článku o rostlinných mlécích do kávy.
Kokosové mléko a zdraví
Kokosové mléko ocení zejména vegani a lidé s intolerancemi či alergiemi – neobsahuje lepek, laktózu ani bílkoviny kravského mléka.
Výhody kokosového mléka však pokračují výčtem obsažených minerálů, jako je například draslík, hořčík nebo fosfor. Studie pak naznačují také jeho protizánětlivé, antimikrobiální a protiplísňové účinky. Konzistence kokosového mléka navíc zklidňuje žaludeční sliznici, a tak může ulevovat při potížích se žaludečními vředy.
Kokos zároveň obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které slouží jako pohotový zdroj energie, a je méně pravděpodobné, že se uloží do tukových zásob. Podle některých výzkumů proto tyto tuky prospívají našemu kardiovaskulárnímu zdraví.
Abychom však ukázali i druhou stranu mince: v porovnání s běžnými mléčnými výrobky se v kokosovém mléce nenachází téměř žádné bílkoviny ani vápník.

Využití kokosového mléka v kuchyni
Kokosové mléko je neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně. Nesmí chybět v žádném kari a často ho potkáte i v indickém luštěninovém dhalu. Perfektně si rozumí s tofu, chuťově nevýrazným masem (kuřecím či krevetami) i s nasládlou zeleninou. Své využití ale najde všude, kde byste použili klasickou smetanu – v krémových polévkách, omáčkách a různých masových směsích – tedy pokud není nežádoucí jeho exotická chuť.
Ze sladkých pokrmů perfektně funguje v obilných kaších, pudincích nebo ve zmrzlině. Zapomenout nesmíme ani na koktejly: z těch zdravějších se bude vyjímat ve smoothies, z těch „jednou za čas“ patří třeba do oblíbené Piña Colady.
- TIP: Připravte si jednoduchý chia puding nebo naše oblíbené smoothie s ashwagandhou.
Kvalitní plnotučné kokosové mléko poslouží i jako náhrada šlehačky.
Jak vyšlehat šlehačku z kokosového mléka?
Na šlehání kokosové šlehačky je potřeba myslet už den předem. Kokosové mléko v plechovce je totiž potřeba uložit přes noc do lednice, aby dobře ztuhlo. (Ideálně vychlaďte i kovovou mísu a šlehací metly.) Po otevření plechovky na vás vykoukne téměř čirá tekutina, která se přirozeně oddělila od ztuhlé kokosové hmoty. Slejte ji a využijte třeba do těsta nebo smoothie.
Ztuhlou část kokosového mléka přesuňte do mísy a vyšlehejte – nejprve na střední rychlost a po chvíli otáčky zvyšte. Šlehejte, dokud hmota nezíská klasickou „šlehačkovitou“ konzistenci a nezačne tvořit tuhé špičky.
Následně můžete zašlehat moučkový cukr, vanilkový extrakt nebo další ingredience.
- TIP: Zejména v předvánočním období přijde vhod kondenzované kokosové mléko, ze kterého vykouzlíte luxusní cukroví i domácí likéry.
Kam dále?


Jarní detox: Opravdu potřebujeme detoxikační kúry?
