Při objednávce nad 1999 Kč je doprava zdarma!

Kokosové mléko nadchne vegany i milovníky asijské kuchyně. Jak ho vybrat, vyrobit a vyšlehat?

15.11.23 797x přečteno

Sdílet



Kokosové mléko nadchne vegany i milovníky asijské kuchyně. Jak ho vybrat, vyrobit a vyšlehat?

Kokosové mléko se postará o konejšivě krémovou konzistenci, exotický šmrnc a plnou chuť sladkých i slaných pokrmů. To vše navíc bez laktózy a živočišných složek. Přečtěte si, jak kokosové mléko vybrat a co z něho v kuchyni vykouzlit.

Jak vybrat kokosové mléko?

Nejprve si ujasněme pojmy. Tekutina, kterou najdete uvnitř kokosového ořechu, sice nabízí příjemné osvěžení a také spoustu prospěšných látek, ale nejedná se o kokosové mléko, nýbrž o kokosovou vodu.

Kokosové mléko, o kterém je řeč tentokrát, se vyrábí z namleté kokosové dužiny, která se smíchá s horkou vodou. Vznikne tak poměrně hustá bílá tekutina připomínající klasickou kravskou smetanu. Obsah tuku se přitom liší výrobek od výrobku – k dostání jsou plnotučná kokosová mléka, která obsahují přibližně 20 % tuku, i jejich light varianty.

Při výběru nejčastěji narazíte na kokosová mléka v plechovce či tetrapaku. Ať tak či tak, snažte se vyhnout zbytečným stabilizátorům a emulgátorům. Nejlepší volbou jsou 100% kokosová mléka, ideálně v biokvalitě.

  • TIP: Vyzkoušejte naše kokosové mléko v prášku. Rozmícháním ve vodě z něj uděláte klasické rostlinné mléko vhodné do smoothie, kávy, kaše i omáček. Osvědčilo se nám jako skladný parťák na cesty nebo do singles domácností, kde se celá plechovka nespotřebuje.

S litrovým balením kokosového mléka se pak běžně setkáte i v sortimentu ostatních mléčných alternativ. Když si ale přečtete složení, zjistíte, že obsahuje jen okolo 5 % kokosové složky. To nemusí být špatně – naopak, i tak je to pochoutka. Takový kokosový nápoj se však hodí spíše do kávy nebo cereálií a neslouží jako náhrada smetany na vaření či šlehání.

Sušené kokosové mléko je ideální na cesty.
Sušené kokosové mléko je ideální na cesty.

Jak vyrobit domácí kokosové mléko?

Na půllitru kokosového mléka budete potřebovat:

  • 200 g kokosové dužiny (sušené nebo vyloupané ze zralého kokosu)
  • 500 ml vody (převařené a vychladlé)
  • plátýnko a výkonný mixér

Postup:

  1. Kokos s vodou rozmixujte dohladka.
  2. Vzniklou směs přeceďte přes cedník vystlaný plátýnkem. Hmotu v plátýnku poté ještě důkladně vyždímejte.

Hotové mléko skladujte v uzavřené nádobě v lednici a do dvou dnů ho spotřebujte. Oddělení vody a kokosové části je běžný jev – stačí, když uzavřenou nádobu protřepete.

Kokosové mléko a zdraví

Kokosové mléko ocení zejména vegani a lidé s intolerancemi či alergiemi – neobsahuje lepek, laktózu ani bílkoviny kravského mléka.

Výhody kokosového mléka však pokračují výčtem obsažených minerálů, jako je například draslík, hořčík nebo fosfor. Studie pak naznačují také jeho protizánětlivé, antimikrobiální a protiplísňové účinky. Konzistence kokosového mléka navíc zklidňuje žaludeční sliznici, a tak může ulevovat při potížích se žaludečními vředy.

Kokos zároveň obsahuje mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které slouží jako pohotový zdroj energie, a je méně pravděpodobné, že se uloží do tukových zásob. Podle některých výzkumů proto tyto tuky prospívají našemu kardiovaskulárnímu zdraví.

Abychom však ukázali i druhou stranu mince: v porovnání s běžnými mléčnými výrobky se v kokosovém mléce nenachází téměř žádné bílkoviny ani vápník.

Kokosové mléko perfektně ladí k dýňové polévce. Foto: Unsplash
Kokosové mléko perfektně ladí k dýňové polévce. Foto: Unsplash

Využití kokosového mléka v kuchyni

Kokosové mléko je neodmyslitelnou součástí asijské kuchyně. Nesmí chybět v žádném kari a často ho potkáte i v indickém luštěninovém dhalu. Perfektně si rozumí s tofu, chuťově nevýrazným masem (kuřecím či krevetami) i s nasládlou zeleninou. Své využití ale najde všude, kde byste použili klasickou smetanu – v krémových polévkách, omáčkách a různých masových směsích – tedy pokud není nežádoucí jeho exotická chuť.

Ze sladkých pokrmů perfektně funguje v obilných kaších, pudincích nebo ve zmrzlině. Zapomenout nesmíme ani na koktejly: z těch zdravějších se bude vyjímat ve smoothies, z těch „jednou za čas“ patří třeba do oblíbené Piña Colady.

Kvalitní plnotučné kokosové mléko poslouží i jako náhrada šlehačky.

Jak vyšlehat šlehačku z kokosového mléka?

Na šlehání kokosové šlehačky je potřeba myslet už den předem. Kokosové mléko v plechovce je totiž potřeba uložit přes noc do lednice, aby dobře ztuhlo. (Ideálně vychlaďte i kovovou mísu a šlehací metly.) Po otevření plechovky na vás vykoukne téměř čirá tekutina, která se přirozeně oddělila od ztuhlé kokosové hmoty. Slejte ji a využijte třeba do těsta nebo smoothie.

Ztuhlou část kokosového mléka přesuňte do mísy a vyšlehejte – nejprve na střední rychlost a po chvíli otáčky zvyšte. Šlehejte, dokud hmota nezíská klasickou „šlehačkovitou“ konzistenci a nezačne tvořit tuhé špičky.

Následně můžete zašlehat moučkový cukr, vanilkový extrakt nebo další ingredience.

  • TIP: Zejména v předvánočním období přijde vhod kondenzované kokosové mléko, ze kterého vykouzlíte luxusní cukroví i domácí likéry.


Kam dále?

Přihlášení zavřít

Cookies

Naše společnost používá soubory cookie ke správnému fungování vašeho oblíbeného e-shopu, k přizpůsobení obsahu stránek vašim potřebám, ke statistickým a marketingovým účelům. Kliknutím na tlačítko přijímám nám udělíte souhlas s jejich sběrem a zpracováním a my vám poskytneme ten nejlepší zážitek z nakupování.

Vaše nastavení souborů cookie

Zde máte možnost přizpůsobit soubory cookie v souladu s vlastními preferencemi a později podrobněji nastavit nebo kdykoli vypnout v patičce webu.

Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí.

Personalizaci provádíme na základě vámi prohlíženého zboží. Dále pak upravujeme zobrazovaný obsah podle toho, co vás zajímá.

Tyto cookies nám umožňují měření výkonu našeho webu a za pomoci získaných dat pak můžeme zlepšovat zážitek z nakupování našim zákazníkům.

Tyto cookies jsou využívány reklamními a sociálními sítěmi včetně Googlu pro přenos osobních údajů a personalizaci reklam, aby pro vás byly zajímavé.